Engels leren met de e-reader

Het zal niemand verbazen dat lezen in een andere taal DE manier is om snel veel woordenschat bij te leren. Voor wie Engels wil leren op een leuke manier of voor wie vakantie synoniem staat met lezen, is een e-reader tegenwoordig een onmisbaar hebbeding. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Wij zetten je op weg in enkele vragen en antwoorden.

(Als je liever op de klassieke manier Engelstalige boeken leest, kan je eveneens een groot aantal Engelstalige boeken terugvinden op http://www.bol.com/nl/boeken/engelse-boeken/index.html)

Waarom is een e-reader ideaal om Engels te leren?

Ten eerste zal je met een e-reader nooit meer zonder lectuur vallen. Zo kan je bijvoorbeeld honderden Engelstalige boeken of tijdschriften tegelijk meenemen zonder je een hernia te tillen, het formaat ligt prima in de hand en je hoeft wekenlang niet op te laden. De eerste e-readers waren vrij duur (minimum 300 €). Tegenwoordig kan je een prima toestel kopen voor zo’n 100 euro, bijvoorbeeld op bol.com.

Daarnaast is er een geweldig voordeel voor iedereen die graag Engelse woorden bijleert: er is vaak sprake van een ingebouwde woordenboek Engels – Nederlands! Wanneer je een woord niet begrijpt, hoef je dus niet langer manueel een woordenboek te raadplegen. Dit is veel handiger en sneller dan zelf elke keer opnieuw een woord op te zoeken in een papieren woordenboek.

Hoeveel boeken kan ik erop kwijt?

Bij een opslagcapaciteit van 2 GB (de laagste tegenwoordig) kan je al zo’n 2000 boeken kwijt, afhankelijk van de lengte en het aantal afbeeldingen. Zelfs echte boekenwurmen zullen al heel hard hun best moeten doen om in hun hele leven zoveel boeken uit te lezen.

Hoe kom ik aan (gratis) e-books?

E-books koop je bij online boekhandels zoals Bol, Standaard Boekhandel en Cosmox tegen een lagere prijs dan een ‘echt’ boek. Op Amazon kan je e-books kopen die enkel te lezen zijn op de Kindle, hun eigen e-reader. Bij sommige e-readers, Kobo voorop, hoort een eigen digitale boekhandel waarin zij zowel betalende als gratis e-books aanbieden.

Geen zin om voor e-books te betalen? Surf naar www.gutenberg.org, bol.com of www.feedbooks.com. Hier kan je tienduizenden gratis boeken terugvinden. Bol.com heeft naast gratis Engelstalige e-books ook Nederlandstalige e-books. Andere Nederlandstalige e-books kan je terugvinden op freebooks.nl.

Is het moeilijk om boeken op zo’n e-reader te krijgen?

Nee, dat gaat ontzettend simpel. E-books downloaden kan je in een paar seconden en kan je zonder enige moeite met een USB-kabeltje van je pc op je e-reader zetten. Je kan enkel problemen tegenkomen met het formaat. De e-reader van Amazon kan enkel e-books van Amazon downloaden. Alle andere e-readers ondersteunen diverse bestandsformaten (doorgaans .epub en .mobi) zodat je nagenoeg alles wat je downloadt probleemloos op elk toestel kan lezen. Omwille van deze reden zou ik een Kindle afraden en gaan voor een e-reader die alle formaten ondersteunt.

Een handig programma om via je pc je e-books te ordenen, is Calibre (www.calibre-ebook.com). Vaak kan je op de e-reader zelf ook werken met eigen categorieën en favorieten.

Kan je met een e-reader meer doen dan boeken lezen?

Afhankelijk van de prijs kan er sprake zijn van extra snufjes. Wifi bijvoorbeeld, zodat je draadloos kan surfen. Voor Engels te leren is het ook handig om tekst te onderstrepen, geheugensteuntjes te noteren of razendsel een definitie of een vertaling van een onbekend woord op te zoeken.

Persoonlijk vind ik ingebouwde verlichting ook handig voor lezen in het donker terwijl je bedgenoot niet wakker wordt van het nachtlampje.

Welke e-reader is het beste?

Daar kan ik simpelweg geen antwoord op geven omdat iedereen zijn eigen voorkeuren heeft. Persoonlijk heb ik een Kindle (een Franstalige versie om snel Franse definities terug te vinden) en een Sony Reader (PRS-T3) om Nederlandse en Engelstalige e-books te lezen. Op Bol.com kan je zelf makkelijk filteren op basis van de prijs, het merk of de beoordelingen. Kijk zeker en vast na of er een standaard woordenboek in de e-reader zit!

Mogelijks interesseert dit jou ook…

3.4/5 - (7 stemmen)