Enkele tips bij het lezen van Engelse teksten

Dit artikel komt er op vraag van Anniek. Zij stelde de volgende interessante vraag:

Hallo,

Heeft u ook tips voor het lezen van engelse teksten?

Ik haal hier keer op keer onvoldoende op.. De laatste keer had ik een 2…

Mvg,

Anniek

Deze vraag is eveneens relevant voor iedereen die Engels wil leren omdat het lezen van Engelse teksten een geweldige manier is om jouw niveau van Engels te verbeteren. In dit artikel ga ik je enkele tips & technieken geven die je gaan helpen bij het lezen van Engelse teksten.

Als je een tekst begint te lezen, analyseer je eerst wat voor tekst het is. Start dus met na te denken wat voor document het is (bv. Krant, treinschema, boek, …). Wanneer je weet wat voor soort tekst het is, moet je nadenken hoe je deze tekst zou lezen in het Nederlands. Sta hier even bij stil, dit gaat je zeker helpen bij het lezen van Engelse teksten (zelfs als je niet elk woord verstaat).

Stel jezelf even deze vraag: Lees ik elk woord in het Nederlands wanneer ik een schema of tv-gids lees?

Het antwoord is waarschijnlijk: Nee! Lezen in het Engels moet je eigenlijk op dezelfde manier aanpakken als lezen in het Nederlands. Dit wil zeggen dat het niet noodzakelijk is dat je elk woord in een tekst hoeft te verstaan.

Er zijn 4 wijzen waarop je een tekst kan lezen:

Scannen

Deze manier gebruik je vaak wanneer je bepaalde informatie moet halen uit een tekst. Dit wil zeggen dat je snel door de tekst heen kijkt, op zoek naar bepaalde steekwoorden of relevante informatie. Lees vooral niet de hele tekst grondig, dat is niet nodig omdat je enkel specifieke informatie wil hebben. De hele tekst lezen kost bovendien te veel tijd.

Bv “tv-gids” in de krant, een treinschema

Skimmen

Soms krijg je de vraag om meerdere teksten op een bepaald punt te vergelijken. In dit geval is het beter om te skimmen. Je gaat de tekst globaal doorlezen om uit te zoeken waar deze in zijn geheel over gaat. Ook hier ga je dus niet gedetailleerd lezen omdat dit te veel tijd kost

Bv een magazine: snel op de voorpagina kijken welke artikels jou interesseren

Extensief lezen

Bij extensief lezen is het de bedoeling om een algemeen beeld te scheppen over de tekst en de hoofdlijnen te begrijpen. Dit houdt onder meer in: het lezen van een artikel, een boek lezen voor je gaat slapen. Dit is op zich de beste manier om engels te leren omdat je de betekenis van woordenschat gaat afleiden uit de context. Hierbij moet je je geen zorgen maken of je elk woord verstaat.

Intensief lezen

Intensief lezen doe je als je heel gedetailleerd een tekst gaat bekijken. Dit doe je bijvoorbeeld voordat je een contract aangaat. Hier is het dus wel belangrijk dat je elk woord begrijpt.

Conclusie

Om engels te leren, zou ik aanraden om te skimmen tot je datgene vindt waarin jij interesse hebt. Dat artikel zou ik dan extensief beginnen lezen. Stoor je er niet aan dat je niet elk woord begrijpt, probeer de betekenis van woorden af te leiden uit de context. Enkel wanneer je echt niets begrijpt, mag je een woordenboek nemen. Het is ook belangrijk om “op niveau” te lezen. Als je een beginnersniveau hebt, is het normaal dat je niets begrijpt van bijvoorbeeld juridische teksten in het Engels.

Mogelijks interesseert dit jou ook…

4/5 - (21 stemmen)